Go to main content
Wersja normalna A Wersja kontrastowa A Wersja jaskrawa A Wersja kontrastowa jaskrawa A Zmniejsz rozmiar czcionki A- Zwiększ rozmiar czcionki A+

LET'S COOK 22/23

Innowacja „Let’s cook and make a cookbook” prowadzona jest w klasach szóstych w ramach lekcji języka angielskiego, część kulinarna przeprowadzana jest w domach uczniów.

Uczniowie mają za sobą już kilka lat nauki języka, jednak dość rzadko mają okazję korzystać w życiu codziennym z informacji zdobytych z tekstów oryginalnych w języku angielskim. W przypadku naszej innowacji są to przepisy kulinarne.

Przyrządzanie posiłków korzystając z przepisów w języku obcym, np. angielskim, to możliwość poszerzenia wiedzy nie tylko o świecie, ale również doskonała okazja do  podwyższenia umiejętności językowych w tym zakresie. Stąd też moja inspiracja do wprowadzenia innowacji. Proponowane zajęcia dają szansę na pozyskanie wiedzy na temat różnych kultur, zwyczajów i tradycji z naciskiem na tradycje kulinarne. Bardzo ważne jest również promowanie zdrowego trybu życia, zwracanie uwagi na składniki kupowanych produktów, zachęcanie do wybierania produktów zdrowych, naturalnych i świeżych. Ponadto uczniowie rozwiną swoje umiejętności praktyczne poprzez samodzielne wykonywanie niektórych potraw.

Z rozmów z uczniami i uczennicami wiem, że bardzo lubią gotować a udział w tej innowacji pozwoli im rozwijać swoje kulinarne zainteresowani w języku angielskim.

Dzięki zdobytej wiedzy uczniowie będą mogli pełniej egzystować w społeczeństwie oraz wykorzystywać swoje doświadczenia i umiejętności np. w domu rodzinnym.